Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywny sos z soczewicą Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg waga po oczyszczeniu
cebula 3 szt duże
papryka czerwona 2 szt duże
soczewica czerwona 2 szk ugotowana
marchew 3 szt
koncentrat pomidorowy 450 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 op
cukier 250 g
miód lipowy 100 gałązki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżki
ocet 10 % 1 szk
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny sos z soczewicą Zewy


Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 20.10.2016 22:59
Dla mnie coś nowego ale bardzo apetycznego:)
mysza75 20.10.2016 10:42
pyszny sosik na zimę
Patrycja33 20.10.2016 10:16
smakowity przepis:)
Edith85 20.10.2016 09:46
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak