Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 25 g
jajko 2
jabłka 3
cukier brązowy 3 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
masło klarowane

Porada

Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10-15minut.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu foto
2
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski zasypać cukrem brązowym i cynamonem, odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu foto
3
Do miski przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu foto
4
Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.10.2016 12:54
lubię takie racuchy :-)
Beatris 19.10.2016 11:33
Racuszki palce lizać, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak