Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z serkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 3 dag
mąka żytnia 25 dag
mąka tortowa 25 dag
jajko 1 szt
masło 10 dag
mleko 250 ml
ziemniaki ugotowane 12 dag
sól 1/3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

masa serowa

twaróg 25 dag
żółtko jajek 1 szt
rodzynki 1 garść
cukier waniliowy 16 g
cukier do smaku
olejek pomarańczowy do smaku
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z serkiem

Kroki postępowania

1
Zrobić w mące wgłębienie, a w nim zaczyn z drożdży, szczypty soli i cukru, dwóch łyżek mąki, ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki z serkiem foto
2
Następnie dodać zmiksowane mleko z ziemniakami, jajko i wyrobić ciasto, pod koniec dodać roztopione ciepłe masło. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2 - Bułeczki z serkiem foto
3
Z ciasta formować kulki i rozpłaszczać, układać na pergaminie i pozostawić aby ciasto podrosło.

Krok 3 - Bułeczki z serkiem foto
4
Żółtko wymieszać z cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 4 - Bułeczki z serkiem foto
5
Dodać twaróg i wymieszać. Na koniec masę wymieszać z rodzynkami i olejkiem pomarańczowym.
Krok 5 - Bułeczki z serkiem foto
6
Używając dna szklanki, lekko zrobić płytkie wgłębienia w bułeczkach i nałożyć nadzienie serowe.

Krok 6 - Bułeczki z serkiem foto
7
Piec w temperaturze 180 st. C przez około 20-30 minut.
Krok 7 - Bułeczki z serkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 18.10.2016 21:37
pyszne na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak