Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
masło zimne 250 gramów
śmietana kwaśna 250 gramów

Krem:

mleko 600 mililitrów
cukier 120 gramów
mąka pszenna 60 gramów
ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
śmietana kremowa 36% 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem

Kruche ciasto:

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta (w razie potrzeby podsypywać lekko mąką). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny (ciasto musi być dobrze schłodzone).

Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5-2 cm.

Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Nie ma znaczenia czy nawijanie będzie zaczęte od węższej czy od szerszej strony tulejki.

Rurki z jednej strony obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasnozłotego koloru.

Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie delikatnie ściągnąć każdą rurkę z tulejki.


Krem:

W garnuszku umieścić cukier i mąkę. Wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Postawić na palnik i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jeżeli konsystencja śmietany nie będzie wystarczająco sztywna można dodać opakowanie śmietan-fixu.

Schłodzony budyń rozmiksować przez chwilę, aby nie był zbyt twardy. Do budyniu dodawać ubitą śmietanę, w 3 turach, delikatnie mieszając.

Gotowym kremem nadziewać rurki. Najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką (tylką) przeznaczoną do nadziewania. W przypadku braku szprycy bądź rękawa cukierniczego w zwykłym woreczku foliowym odciąć róg, woreczek napełnić kremem i w taki sposób nabijać rurki.

Nadziane rurki najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 03.12.2022 00:16
Ile sztuk wychodzi z takich proporcji?
Malgorzata549 25.10.2016 11:35
Pysny pomysł
Andrzej132 20.10.2016 18:34
smaczny przepis
asiatok 19.10.2016 12:49
Jak ja bardzo chciałabym jedną taką rureczkę!!!
kasia.s 19.10.2016 10:08
Apetyczne :)
Ewelina1991 19.10.2016 08:16
wspaniałe rureczki
Ola1984 19.10.2016 08:10
Bajecznie wyglądają :)
Iwusia 18.10.2016 23:13
uwielbiam !!!!!!!
VioletoweKucharzenie 18.10.2016 22:28
moje ulubione!
Barbara13 18.10.2016 21:47
Pyszne !!!
IKrakowianka 18.10.2016 21:31
wyglądają idealnie
MAR3STA 18.10.2016 20:49
Pyszne rurki
halina17 18.10.2016 20:32
Bardzo lubie rurki.
Renataj 18.10.2016 20:10
Apetyczne rureczki:)
olla85 18.10.2016 19:02
Dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
ada.la 18.10.2016 18:50
uwielbiam rurki
norweska20 18.10.2016 18:40
Rureczki -pyszności i ten krem ......pycha :) a zdjęcie - naprawdę smakowite ujęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak