Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany, pieczony
Z jednego odcinamy głowę, zdejmujemy skórę , wycinamy filety.
Drugiego tak patroszymy by została głowa i skóra, usuwamy tylko mięso.
Można go przeciąć wzdłuż, ale ja wolę mieć całą skórę wtedy zdejmuję ją od strony głowy wkładając palce pomiędzy mięso, a skórę uważając by jej nie porwać.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju, a następnie studzimy.
Filety z obu szczupaków, usmażoną cebulkę, masło, kaszę manna i przyprawy miksujemy blenderem na jednolitą masę, wbijamy jajko jeszcze raz traktujemy blenderem i w razie potrzeby doprawiamy.
W tunel ze skóry przekładamy ciasno masę mięsną, a rybę skrapiamy olejem, najlepiej użyć oleju w sprayu, położyć ją na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok.40 minut w 160 st.C.
Po upieczeniu rybę poporcjować. Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno.
Smacznego !