Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 kg
bulion 1 litr
masło
oliwa
sól
pieprz
tymianek
białe wino 200 ml
bagietka
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle i oliwie przez około 25 minut aż będzie złoto-brązowa. Następnie dolewamy białe wino i czekam aż odparuje. Tak przesmażoną cebule wrzucamy do garnka z bulionem i razem jeszcze gotujemy parę minut. Następnie wszystko miksujemy za pomocą blendera (żeby zupa była bardziej zawiesista możemy dodać kilka kromek chleba bez skórek albo 2 ugotowane ziemniaki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przelewamy do miseczek żaroodpornych na wierzch układamy kromki bagietki i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ąz ser się rozpuści. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.10.2016 16:19
Dawno nie robiłam, a taka smaczna !
jagoda5913 19.10.2016 11:13
super zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak