Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g
suszone pomidory 100 g
cebula biała 1 duża
mozzarella 1 kula
passata pomidorowa 0,5 l (z kawałkami pomidorów)
czosnek ząbki 1 duży
bazylia 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
cukier trzcinowy do smaku
olej do smażenia
makaron 300 g (ulubiony)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zrumieni. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i przesmażamy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy mięso, posypujemy chilli pieprz cayenne, dokładnie mieszamy. Smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy, dusimy całość przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy według uznania solą, pieprzem, cukrem trzcinowym. Dusimy jeszcze 5 minut aby smaki się przegryzły.

3. Sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startą na dużych oczkach mozzarellą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 16.10.2016 20:16
Smaczne jedzonko Justyś:)))
bertpvd 16.10.2016 18:04
pyszny włoski obiad
jagoda5913 16.10.2016 14:31
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak