Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg 75 dag
kasza manna 1/3 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier 20 dag
suszone morele 15 dag
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 sztuka

Kruszonka

mąka 15 dag
kakao 2 łyżki
masło 12 dag
cukier puder 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kruszonką

Masa serowa:
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić pianę. Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać utarte żółtka. Dodać kaszę i wcześniej sparzone (ok. 15 min.) morele pokrojone w kostkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Kruszonka:
Masło stropić na wolnym ogniu i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, następnie podzielić na 3 części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 h.

Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dwie części. Wyłożyć na spód blachy wysmarowanej wcześniej blachy o wymiarach 24 x 28 cm.

Na kruszonkę wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę kruszonki i rozłożyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika.

Piec ok. 60 min w 180 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 17.10.2016 20:32
Apetyczny sernik:)
dodi 17.10.2016 18:13
bardzo apetyczny
benka 17.10.2016 17:34
bardzo lubię właśnie taki
Wacław 17.10.2016 16:03
pyszniutki sernik ;-)
Konczi 17.10.2016 11:10
uwielbiam domowe serniki, Twój wygląda pysznie
Ewelina1991 17.10.2016 09:39
uwielbiam serniki
gosia56 17.10.2016 09:01
pyszny sernik;)
Patrycja33 17.10.2016 08:44
pyszny sernik, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak