Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foccacia z czarnymi winogronami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
woda letnia 150 g
drożdże świeże 15 g
cukier brązowy 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
rozmaryn świeży 1 gałązka
winogrona czerwone 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Foccacia z czarnymi winogronami

Kroki postępowania

1
Winogrona/ najlepiej małe i dobrze dojrzałe ,u mnie o smaku truskawek/obrać z kiści , umyć i osuszyć.
W kubeczku nastawić zaczyn .
Drożdże zmieszać z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody.
Odstawićna , by drożdże rozpoczęły fermentację.
Krok 1 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
2
Do miski wsypać mąkę, sól.
Wlać wodę i 2 łyżki oliwy.
Krok 2 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
3
Dodać zaczyn.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką.
Krok 3 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
4
Następnie wyrobić ręką gładkie , jednolite ciasto.
Krok 4 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
5
Uformować kulę, skropić oliwą .
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
6
Po upływie ok.45 minut ciasto powinno podwoić swoją objetość.
Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części.
Krok 6 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
7
Blaszkę do pieczenia / ok. 30-30cm/ nasmarować oliwą lub wyłożyć papierem /
Jedną połowę ciasta przełożyć na blachę i rozprowadzić palcami na całej powierzchni. Połowę winogron rozłożyć na powierzchni.Posypać 1 łyżką cukru.

Krok 7 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
8
Drugą część ciasta podsypać lekko mąką , rozwałkować na wielkość blaszki i pokryć przygotowany spód z winogronami. Brzegi ciasta zlepić dookoła.
Krok 8 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
9
Wierzch posmarować pozostałą oliwą .Nałożyć drugą część winogron lekko wciskając w głąb ciasta. Posypać pozostałym cukrem i listkami rozmarynu.
Krok 9 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
10
Ciasto odstawić na ok.25 minut do wyrośnięcia.
Krok 10 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
11
Ciasto piec ok. 35 minut w temp. 180 st.C / do ładnego przyrumienienia sie wierzchu.
Krok 11 - Foccacia z czarnymi winogronami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej132 18.10.2016 17:44
super wygląda
stokrotka 15.10.2016 08:20
ale piękne danie, mniam!!!!!!
RenataZ-et 14.10.2016 19:32
super pomysł na deser!
sezamek 14.10.2016 18:52
fajny pomysł
norweska20 14.10.2016 18:35
smakowita propozycja
bertpvd 14.10.2016 18:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak