Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z dyni i ricotty w tymiankowym masełku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 szt (mała lub pół większej)
ser ricotta 250 g
parmezan starty 1/2 szklanki
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
masło 4 łyżki
posiekane listki tymianku 2 łyżki
mąka pszenna 4-5 szklanek

Porada

Świetnie będą smakować również z masełkiem szałwiowym

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z dyni i ricotty w tymiankowym masełku

Dynię kroimy na 4 części, usuwamy pestki. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do miękkości (ok 20 min). Studzimy, obieramy ze skórki.
Blenderem miksujemy na gładką pastę.
Do zmiksowanej dyni dodajemy ricottę, parmezan, jajko, gałkę i sól- mieszamy. Następnie dajemy mąkę- tyla by ciasto nie było klejące. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i dzielimy na 4 części. Z każdej części wałkujemy długi wałek i kroimy na małe kopytka.
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany tymianek i smażymy razem przez chwilę.
Masełkiem polewamy kopytka.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 14.10.2016 23:20
pyszny pomysl na obiad, chetnie bym spróbowała :-)
Konczi 12.10.2016 15:13
muszą być pyszne :)
Aleksandra/Olcia 12.10.2016 14:49
smakowite kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak