Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
margaryna 250 g
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka

Farsz

jabłka 1,5 kg
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 3 łyżli
cynamon Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna szarlotka

Kroki postępowania

1
Składniki suche wymieszać na stolnicy. Zrobić zagłębienie, dodać żółtka i margarynę. Sprawnie zagnieść ciasto. Podzielić w stosunku 1/3 do 2/3.
Krok 1 - Klasyczna szarlotka foto
2
Większą część ciasta rozwałkować, wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać cynamonem. Nakłuć widelcem. Pozostałą część ciasta zamrozić.
Krok 2 - Klasyczna szarlotka foto
3
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w większą kostkę. Nastawić na gaz, lekko rozprażyć. Dodać cukier do smaku i cukier waniliowy.
Krok 3 - Klasyczna szarlotka foto
4
Jabłka wyłożyć na ciasto. Zetrzeć na nie pozostałą część ciasta. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Klasyczna szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak