Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z ciasta ptysiowego

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 4
mąka tortowa 35 dag
woda 550 ml
margaryna 4 łyżki

Masa budyniowa

mleko 2% 400 ml
margaryna 2 łyżki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier kryształ niepełna szklanka
cukier waniliowy 2 małe łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z ciasta ptysiowego

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dać margarynę oraz wodę . Całość zagotować.Po zagotowaniu dodajemy mąkę i dobrze ubijamy trzepaczką. całość.Masę odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu ciasta dajemy po jednym jajku i ubijamy trzepaczką. Ciasto dzielimy na dwie części. Posmarować okrągłą foremkę i dać jedną porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-190 stopni około 15-20 minut. Pieczemy aż będzie dobrze wypieczone . To samo robimy z drugą połówką ciasta.
Wykonanie masy budyniowej:
W większym garnku roztrzepać budynie w mleku. Resztę mleka zagotować z cukrem . Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane budynie, wszystko dokładnie wymieszać aż budynie zgęstnieją. Do przestudzonych budyniów dodajemy stopniowo masło .
Na ciasto ptysiowe dajemy masę budyniową. Przykrywamy drugą połówką ciasta i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 30.03.2017 08:31
prezentuje się apetycznie
Ela15 17.01.2017 13:47
świetnie wyszła
Margo1 22.10.2016 09:36
Moje ulubione
agnieszka214 11.10.2016 19:01
Lubię pyszne ciasta
Motorek 11.10.2016 18:48
fajny pomysł na smaczne ciasto
Wacław 11.10.2016 18:48
dla mnie pychaaaaaaaaaaa :-)
Renata9 11.10.2016 18:45
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak