Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana czerwona cebula z octem balsamicznym

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 4 szt
oliwa 3 łyżki
cukier 2 łyżki
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
sól i pieprz do smaku

Porada

Idealnie komponuje się z mięsami, serami, dodatek do kanapek, itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana czerwona cebula z octem balsamicznym

Cebule obieramy i kroimy w drobne piórka.
Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwe, wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
Dodajemy cukier i smażymy do jego rozpuszczenia.
Następnie wlewamy ocet i wodę, zmniejszamy ogień i smażymy przez 35- 30 min- do czasu, aż płyn odparuje..
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulę przekładamy do wyparzonego słoiczka.
Przetrzymujemy w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.10.2016 11:04
poproszę o słoiczek , na pewno pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak