Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas chlebowy z cytryną

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb razowy 500 gram
cukier 300 gram
drożdże świeże 15 gram
woda 5 litrów
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas chlebowy z cytryną

Chleb pokroić na cienkie paski, potem podsmażyć na złoty kolor na patelni z odrobiną masła, zalać 3 litrami wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Następnie na garnku rozściełamy gazę i ostrożnie wlewamy na nią cały napój razem z chlebem, dzięki czemu dokładnie odsączy się chleb od napoju. Pozostały chleb zalewamy ponownie 2 litrami wrzątku i czynność ponawiamy z przecedzaniem. Na koniec zlewamy 3 litry i 2 litry kwasu do słoja i dodajemy cukier oraz drożdże i odstawiamy na noc w pokojowej temperaturze. Na koniec wkroić pół cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 24.09.2011 16:41
ciekawy przepis
PaniMISIOWA 08.10.2010 20:16
To jest do picia? Nigdy o takim nie słyszałam...
Emilia22 22.09.2010 11:02
ciekawy przepis
christopher1 27.08.2010 13:31
nie przepadam
Margo1 26.08.2010 13:43
ciekawy
Bartolomeo 26.08.2010 12:15
kwas najlepszy na Wschodzie - Rosja Ukraina ale sprobuje
Kate131 26.08.2010 11:14
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak