Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami
Kroki postępowania
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. Można też zostawić na całą noc.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.
Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików.
Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł. Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrzącham. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.