Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański kociołek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 400 g
pomidory krojone z puszki 400 g
marchew 1 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
ryż 100 g
fasola czerwona z puszki 1 op
kukurydza w puszce 1/2 op
papryczka chili 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
sól
bulion wołowy 300 ml
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański kociołek

Kroki postępowania

1
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę .
Krok 1 - Meksykański kociołek foto
2
Mięso podsmażyć w żeliwnym garnku, bez użycia tłuszczu. Tak aby było zrumienione.
Krok 2 - Meksykański kociołek foto
3
Warzywa obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w kostkę.Papryczkę chilli bardzo drobniutko pokroić.
Krok 3 - Meksykański kociołek foto
4
Do mięsa dodać olej i dorzucić warzywa, posolić. Smażyć wszystko ok 10 min. Następnie podlać bulionem i dusić ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 4 - Meksykański kociołek foto
5
Do warzyw dodać ryż i gdy będzie już prawie miękki dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 5 - Meksykański kociołek foto
6
Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać wszystko do garnka. Wszystko doprawić oregano, cukrem i solą. Podawać gorące. Smacznego!
Krok 6 - Meksykański kociołek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.10.2016 09:07
konkretne danie :-)
MonikaW 07.10.2016 21:39
jesienne danie
Aleksandra/Olcia 07.10.2016 17:54
mniam ,moje smaki
Maridka19 07.10.2016 16:32
Same pyszności na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak