Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser cappuccino i bezy z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bezy z orzechami

białko 50 g
cukier 50 g
orzechy włoskie 100 g

Deser

serek kremowy 150 g
cappuccino orzechowe 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
wrzątek 1/5 szklanki
cukier puder 3 łyżki
śmietana 30% 250 ml
konfitura wiśniowa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser cappuccino i bezy z orzechami

BEZY:
Orzechy posiekać. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier miksując na pełnych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką orzechy.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, małą łyżeczką nakładać beziki wielkości orzecha włoskiego. Piec w 140 stopniach ok 45-55 minut. Gotowe pozostawić w wyłączonym piekarniku najlepiej na całą noc.

DESER:
Serek kremowy rozetrzeć z cappuccino i 1,5 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, razem z kawą. Ostudzoną dodać do serka, wymieszać.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1,5 łyżki cukru pudru. 3/4 ubitej śmietanki dodać do masy cappuccino, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Do wysokich szklanek lub słoiczków nałożyć konfiturę, następnie masę cappuccino. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem nałożyć na górę bita śmietanę oraz pokruszone beziki, posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 11.10.2016 12:19
Smaczniutkie i pomysłowo podane!
sezamek 08.10.2016 00:59
smaczny deser :)
Renataj 07.10.2016 19:56
Moje smaki:)
IKrakowianka 07.10.2016 19:17
bardzo fajny deser
anka1988 07.10.2016 16:44
wspaniały deser!
kasia.s 07.10.2016 15:58
Musi być przepyszny :)
cukiereczek 07.10.2016 14:50
ależ cudowny deser
Justi2401 07.10.2016 14:34
Wspaniały deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak