Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka babka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 6 dag
mleko 1/2 litra
cukier 20 dag
masło/margaryna 10-15 dag
żółtko jajek 3
jajko 2
cukier waniliowy
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka babka

Żółtka jaj rozcieramy na pulchną masę z cukrem i dodajemy do rozczynu wtedy,gdy zwiększy 2-krotnie objętość,a roztopiony tłuszcz wówczas,gdy ciasto jest całkowicie wyrobione.
Z takiego ciasta można też piec bułeczki lub rogaliki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 18.10.2013 09:57
prosta i smaczna zarazem
pestka 13.07.2013 08:17
dawno nie robiłam drożdżowej babki ,
Bernadeta1 12.06.2013 19:39
super babka
iknkirke 04.12.2011 11:29
super
Anna133 06.08.2011 07:22
trzeba spróbowac
ana00 29.05.2011 12:46
niestety fotka nie moja :(
Edyta38 29.05.2011 10:17
super ci wyszła
Kate131 29.04.2011 09:03
pycha
Grażyna13 21.12.2010 10:51
Uwielbiam drożdżowe babki :)
Agnieszka191 06.09.2010 18:05
ciekawe czy babka może nie byc słodka?
pauluna
pauluna 05.09.2010 10:20
taka lubie najbardziej
pauluna
pauluna 05.09.2010 10:20
taka lubie najbardziej
plocia 01.09.2010 20:47
słodka ale za to jaka smaczna
christopher1 27.08.2010 13:35
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak