Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy z nutą cytrynową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cukier 1 kg
żelfix 4 op
cytryna 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z nutą cytrynową

Jabłka umyć i obrać. Podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na drobniejsze kawałki. Do jabłek dodać skórkę, oraz sok z cytryn. Podlać 500 ml wody.Gotować na małym ogniu aż jabłka puszczą sok, następnie dodać cukier i ciągle mieszając gotować, aż część jabłek się rozpadnie, jednak zostaną również widoczne kawałki owoców. 2 minuty przed końcem gotowania dodać żelfix.. Gotować aż się dokładnie rozpuści a owoce zagotują. Gorący dżem nałożyć do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Na ściereczce ustawić słoiczki. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzować przez 30 minut od chwili zagotowania. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody i ustawić je do góry dnem. Pozostawić tak do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.10.2016 17:22
Własnie miałam na myśli taki zrobić , jabłka tanie i dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak