Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka francuskie ze śliwką i gruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rulon
jajko 1 sztuka
śliwki świeże wg uznania
gruszka 1 połowa
cukier perlisty wg uznania

Porada

Bardzo szybkie ciasteczka dla niespodziewanych gości. Dodatki mogą być różne, zależy kto jakie owoce lubi. Pasują do popołudniowej kawki i herbatki. Z porcji tej wyszło mi 15 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka francuskie ze śliwką i gruszką

Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić radełkiem na kwadraty. Jajko roztrzepać widelcem, a następnie pędzelkiem posmarować ciasto. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Gruszkę pokroić na mniejsze części i po kawałku ułożyć obok śliwki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zlepić w trójkąty i ułożyć na blaszce. Ponownie posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch ciastek posypać perlistym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 - 20 minut do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.12.2016 20:33
bardzo dobre
adelajda 07.10.2016 19:58
Szybko i smacznie :)
Czyki 07.10.2016 13:57
Bardzo smaczny pomysł:) już się częstuję:):)
Bernadeta1 07.10.2016 13:44
szybkie i pyszne słodkości do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak