Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

9 babeczek

jajko 2 sztuki
cukier 5 łyżek
orzechy włoskie 50 gram
czekolada 50 gram
ziarna ekspandowane 50 gram
kakao 1 łyżka
kawa natualna 1 łyżka

Wierzch

czekolada 30 gram
mleko 1 łyżka
orzechy włoskie 30 gram

Porada

Można użyć dowolnych ziaren ekspandowanych. Ja użyłam orkiszu i gryki.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)

Kroki postępowania

1
Orzechy i czekoladę należy posiekać.
Krok 1 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto
2
Jajka z cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę.
Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane.
Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym.
Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy.
Krok 2 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto
3
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto
4
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
(Inaczej środek może odrobinkę opaść.)
Krok 4 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto
5
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.
Krok 5 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto
6
Każdą babeczkę posmarować czekoladą oraz udekorować kawałkami orzechów.
(Dodatkowo ułożyłam po ziarenku kawy.)
Krok 6 - Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:33
Zawsze dobre.
Diana Rusiłowicz 08.10.2016 10:03
Dziękuję :)
MagdalenaIC 07.10.2016 22:06
Jak zawsze pysznie :)
magdow 07.10.2016 13:54
pobudzające są napewno ;]
Bernadeta1 07.10.2016 13:47
takie babeczki bardzo by mi smakowały
Renata9 07.10.2016 13:10
Bardzo smaczne babeczki :-)
ilka01 07.10.2016 11:12
pyszności :)
Mniam 07.10.2016 11:08
Lubię takie słodkości :)
sezamek 07.10.2016 10:53
jakie apetyczne :)
misia123410 07.10.2016 09:29
same pyszności
Madzai 07.10.2016 09:13
na pewno pycha;)
bietka 07.10.2016 08:46
nie dość że pyszne to do tego jeszcze bardzo zdrowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak