Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki w zielonym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 200 g
groszek zielony 1 szklanka
cebula 1/4 szt
ząbek czosnku 1 szt
szpinak świeży garść
sól i pieprz
majeranek szczypta
bulion warzywny 1,5 szklanki
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki w zielonym sosie

Kroki postępowania

1
.Do przygotowania sosu proponuję użyć groszek mrozony lub świeży / konserwowy odradzam/. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.
Krok 1 - Kokardki w zielonym sosie foto
2
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć.
Wsypać groszek, szpinak/ kilka liści w- uznania/, wymieszać.
Krok 2 - Kokardki w zielonym sosie foto
3
Wlać bulion i gotować na małym ogniu ok.8-10 minut / do miękkości groszku/.
Krok 3 - Kokardki w zielonym sosie foto
4
Warzywa zmiksować na jednolity krem.Uregulować gęstość bulionem / jeśli jest zbyt gęsty/ lub podgotować /jeśli jest rzadki/.
Krok 4 - Kokardki w zielonym sosie foto
5
Doprawić do smaku solą, pieprzem papryką i ziołami.W międzyczasie ugotować makaron.
Krok 5 - Kokardki w zielonym sosie foto
6
Ugotowany , przecedzony makaron połączyć z sosem.
Krok 6 - Kokardki w zielonym sosie foto
7
Podawać zaraz po przyrządzeniu .Makaron posypać obficie startym parmezanem. Można udekorować ugotowanym , całym groszkiem.
Krok 7 - Kokardki w zielonym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.10.2016 22:45
moje smaki do zjedzenia
Wafelek2601 06.10.2016 22:27
Super się prezentują
Renata9 06.10.2016 20:56
Bardzo lubię takie obiadki
Aleksandra/Olcia 06.10.2016 18:09
zjadłabym,lubię takie lekkie obiady

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak