Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 500 g
orzechy włoskie 100 g
orzechy laskowe 100 g
rodzynki 50 g
żurawina suszona 50 g
rum 100 ml
miód gryczany 3 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon Prymat
masło 82% 100 g
lody waniliowe 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u foto
2
Śliwki dokładnie umyć, przedzielić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć
do miseczki i wymieszać w rumie.
Krok 2 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u foto
3
Przygotować kruszonkę - w misce wymieszać orzechy z bakaliami, miodem, cukrem, cynamonem i opcjonalnie dodać szczyptą startego anyżu.
Krok 3 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u foto
4
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, żaroodporne kokilki
wysmarować masłem. Do miseczek przełożyć śliwki i obficie posypać
crunchem orzechowo-bakaliowym.
Krok 4 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u foto
5
Piec ok. 25 minut, aż będą chrupiące
i złote z wierzchu, a w środku wilgotne. Podawać na ciepło z gałką lodów
waniliowych.
Krok 5 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 03.10.2017 08:57
Super wygląda. :)
Bożena Matuszczyk 02.10.2017 16:46
Pychotka jak dla mnie.;)
Wiktoria29 05.10.2016 20:30
idealny deser dla mnie
slodkieniebo 05.10.2016 11:55
Pięknie podany deser :D
Kuchcik gotuje 05.10.2016 11:36
Pyszne i bardzo aromatyczne śliwki węgierki, a do tego jeszcze z lodami :)
AZgotuj 05.10.2016 10:45
Pyszna porcja owoców na ciepło-zimno .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak