Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u

Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    500 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • orzechy laskowe

    100 g
  • rodzynki

    50 g
  • żurawina suszona

    50 g
  • rum

    100 ml
  • miód gryczany

    3 łyżki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

  • masło 82%

    100 g
  • lody waniliowe

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u
Przygotować składniki.
Krok 2 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u
Śliwki dokładnie umyć, przedzielić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć
do miseczki i wymieszać w rumie.
Krok 3 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u
Przygotować kruszonkę - w misce wymieszać orzechy z bakaliami, miodem, cukrem, cynamonem i opcjonalnie dodać szczyptą startego anyżu.
Krok 4 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, żaroodporne kokilki
wysmarować masłem. Do miseczek przełożyć śliwki i obficie posypać
crunchem orzechowo-bakaliowym.
Krok 5 - Na szybko: Śliwki węgierki w orzechowym crunch'u
Piec ok. 25 minut, aż będą chrupiące
i złote z wierzchu, a w środku wilgotne. Podawać na ciepło z gałką lodów
waniliowych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

03.10.2017 08:57
Super wygląda. :)

Bożena Matuszczyk

02.10.2017 16:46
Pychotka jak dla mnie.;)

Wiktoria29

05.10.2016 20:30
idealny deser dla mnie

slodkieniebo

05.10.2016 11:55
Pięknie podany deser :D

Kuchcik gotuje

05.10.2016 11:36
Pyszne i bardzo aromatyczne śliwki węgierki, a do tego jeszcze z lodami :)

AZgotuj

05.10.2016 10:45
Pyszna porcja owoców na ciepło-zimno .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat