Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby kiszone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
sól 2 dag
marchewka 3 szt
cebula 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby kiszone

Grzyby oczyścić i opłukać pod bieżąca zimną wodą. Gotować 3 min z posiekaną marchewką. Odsączyć na sitku i wystudzać. Ułożyć warstwami w kamiennym garnku lub dużym słoju. przesypując każdą warstwę solą i przyprawami, przekładać cebulą. Na wierzch położyć wyparzoną lnianą ściereczkę i dopasowany talerzyk. Pozostawić w chłodnym miejscu. Po 1-2 dniach grzyby powinny puścić sok. Jeśli tak by się nie stało należy dolać wodę z solą ( 4 dkg soli na 1 litr wody). Po ukiszeniu przełożyć do słoików i zalać sokiem. Za pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 04.10.2016 20:25
wspaniałe grzybki
misia123410 04.10.2016 17:45
wygląda ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak