Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysty udziec z indyka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udziec z indyka 1,5 kg
sól około 2 łyżeczki

Marynata

kolendra mielona 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 4 - 5 łyżek
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
chili 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
ząbki czosnku 3 szt.

Porada

Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego płynu można przygotować sos. Do części wytopionego płynu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, doprawić do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty udziec z indyka

Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli dokładnie nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę) i po upieczeniu sól nie jest bardzo wyczuwalna.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).
Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.10.2016 21:19
super mięsko
Wafelek2601 04.10.2016 19:51
Smaczne mięsko
Wacław 04.10.2016 18:12
apetyczne mięsko
Aleksandra/Olcia 04.10.2016 17:26
mniam mniam
agnieszka214 04.10.2016 13:56
fajny kawałek mieska
Futka 04.10.2016 13:41
Mniam
Madzai 04.10.2016 13:35
Chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak