Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kapusta

kapusta czerwona 1 średnia główka
jabłko kwaśne twarde 2 sztuki
cebula 1 duża sztuka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżka
masło do smażenia

Kluski

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku

Dodatkowo

olej 1 łyżka
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami.

Taki obiad jest bardzo smaczny i syty. Połączenie duszonej czerwonej kapusty i kopytek to bardzo ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Kapustę czerwoną lubię z bardzo dużą ilością jabłek. Polecam przepis.

Wykonanie:

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

3. Na talerze nakładamy porcje kapusty i klusek. Podajemy.

4. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.05.2017 07:37
Polecam spróbować.
paniusiaewa 25.10.2016 12:17
Lubię kopytka i czerwoną kapustę, ale nigdy nie łączyłam tego.
Babeczka35 04.10.2016 06:46
Dziękuję:)
gusia1000 03.10.2016 14:01
Dobry obiad.
Babeczka35 03.10.2016 11:03
Dziękuję:)
jagoda5913 03.10.2016 10:47
dobry obiad
Maridka19 03.10.2016 09:09
Ciekawa propozycja :)
Babeczka35 03.10.2016 08:11
Dziękuję:)
kasia.s 03.10.2016 07:24
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak