Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śliwki 15 sztuk
mąka 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śliwkami

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać obie mąki( 1 szklanka pszennej i 0,5 szklanki ziemniaczanej) i proszek do pieczenia. Wymieszać, następnie ciągle delikatnie mieszając dodawać po łyżce piany z białek. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki. Śliwki dzielić na pół, wyjmować z nich pestki, oprószyć mąką i układać je na cieście skórką do dołu. Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.02.2014 23:16
biszkopty lubię z każdymi dodatkami
IKrakowianka 04.08.2012 21:04
pysznie się zapowiada
christopher1 27.08.2010 13:38
Pyszne
Margo1 26.08.2010 09:16
Biszkopt lubię do herbaty
Iwusia 26.08.2010 00:38
Biszkopcik nie dość, że szybki to i pyszny - jeszcze ze śliwkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak