Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dzemem brzoskwioniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier drobny 2 lyzki
masło 10 dag
mleko 2% 250 ml
skórka z cytryny 1 lyzka
kurkuma pol lyzeczki
sól szczypta
drożdże suche 1 lyzeczka
cukier waniliowy 2 lyzki

nadzienie

dżem brzoskwiniowy pol sloika

do posmarowania

jajko 1 szt
mleko 2% 1 lyzka

dodatkowo

cukier puder do posypania

Porada

Aby rogale były odpowiednie dla Wegan to masło możemy zastąpić margaryna, zamiast mleka krowiego możemy użyć mleka sojowego, a smarować rogalików nie trzeba.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dzemem brzoskwioniowym

Masło rozpuścić, mleko podgrzać, aby było cieple.Make łączymy z cukrem drobnym, z cukrem waniliowym, drożdżami, kurkuma, otarta skorka z cytryny, sola. Dodajemy mleko i masło i wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5h. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy kolo. Każde kolo kroimy na 8 trójkątów . Na podstawę trójkąta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy. Końcówki rogala zlepiamy, tak aby podczas pieczenia nie wyleciał nam dżem. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy tym wyrośnięte rogaliki. Następnie wstawiamy rogale do piekarnika na 170 stopni i pieczemy na zloty kolor, w moim piekarniku to ok 30 min. Gdy rogale ostygną posypujemy je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 19.10.2016 12:15
Wyglądają apetycznie :)
molanka 03.10.2016 13:06
wyglądają przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak