Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab suszony

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
cukier 1 szklanka
sól 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony

Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć połową szklanki soli. Pozostawić w lodówce na 24 godziny między czasie odlewać nadmiar wody. Po tym czasie umyć schab, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć połową szklanki cukru. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce międzyczasie odlewając nadmiar wody. Po 24 godzinach ponownie umyć, osuszyć i natrzeć solą a po 24 godzinach powtórzyć tą czynność i natrzeć cukrem.
Po tym czasie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Z przypraw przygotować mieszankę i obtoczyć schab w przyprawach i pozostawić na kilkanaście godzin w lodówce.
Schab przełożyć do podkolanówki i powiesić w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Suszyć ok. 10-14 dni.
Po tym czasie schab nadaje się do jedzenia.
Najsmaczniejszy pokrojony na cieniusieńkie plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:34
genialny pomysł !
asiatok 05.10.2016 22:57
wygląda ekstra!!!
ania2610 02.10.2016 19:01
trzeba na niego trochę poczekać, ale na pewno warto - wygląda pysznie :)
KORAL 02.10.2016 09:02
Smacznie wygląda :)
NiePieprz.pl 02.10.2016 07:48
Za ten schab zabieram się już od zeszłego roku i coś zebrać się nie mogę :) Czas to zmienić :)
Janina 01.10.2016 22:51
Super mięsko;))
mirosława4 01.10.2016 22:15
zjadłabym :)
gosia1988 01.10.2016 20:32
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak