Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

mak 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 7
woda 3 łyżki

Masa waniliowa

ser biały 1kg delfiko o smaku waniliowym
masło 250 g
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzka

Masa porzeczkowa:

dżem porzeczkowy 450 g
galaretka wiśniowa 1
wrzątek 1/3 szklanki

Dodatkowo:

płatki migdałowe 150 g

Porada

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą

Kroki postępowania

1
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.
Krok 1 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto
2
Masa porzeczkowa:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto
3
Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.
Krok 3 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto
4
Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Składanie ciasta:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Krok 4 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 02.10.2016 19:58
Apetyczne ciasto.
noninka77 02.10.2016 16:10
Takie ciasta to ja lubię :)
Wacław 02.10.2016 09:42
wspaniałe ciacho :-)
Patrycja33 02.10.2016 00:05
wyglada rewelacyjnie:-)
Janina 01.10.2016 22:53
Fajne ciasto;))
Renataj 01.10.2016 21:36
Pyszne ciasto:)
Wiktoria29 01.10.2016 21:24
wygląda apetycznie chętnie bym spróbowała
gosia1988 01.10.2016 20:35
pyszności takie ciasto
halina17 01.10.2016 20:26
Apetycznie wygląda ciasto.
agnieszka214 01.10.2016 20:19
Lubię takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak