Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowe buleczki z dzemem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier brązowy 3 lyzki
mandarynka 1 szt
masło 150 g
drożdże suche 1,5 lyzeczki
sól szczypta
mleko 2% 1 szklanka
jajko 1 szt

nadzienie

dżem truskawkowy pol sloika

lukier

sok z limonki 4 lyzki
cukier puder 1 szklanka

dodatkowo

jajko 1 szt
mleko 2% 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowe buleczki z dzemem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki

Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy male kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła, Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h , aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy bułki do środka na 30 min, piec w temperaturze 170 stopni.
Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się z tego lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.10.2016 08:25
smaczne bułeczki
Kolorowa 03.10.2016 20:31
Dobry przepis.
Mama niejadka 03.10.2016 19:25
Pyszne domowe buleczki
halina17 03.10.2016 18:50
Apetycznie wyglądają bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak