Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze z serem żółtym.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ciepłe 300 ml
drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
olej 6 łyżek
sól 1 łyżeczka

Obłożenie

cebula 8 dużych sztuk
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
ser żółty 10 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze z serem żółtym.

Uwielbiam takie cebularze, pyszne, pachnące i domowe. Można je przygotować na obiad czy po prostu na przekąskę. Można podać udekorowane ulubionym ketchupem. Zioła prowansalskie sprawiają, że po całym domu pod czas pieczenia roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.

4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.05.2017 07:32
Zapraszam:):)
Ela15 19.10.2016 11:16
z przyjemnością sięgnęłabym po takie pyszności
gusia1000 02.10.2016 00:16
Syte jedzenie.
Babeczka35 01.10.2016 20:15
Dziękuję:)
olkaaa 01.10.2016 15:48
bardzo fajne
AZgotuj 01.10.2016 14:04
pyszne, choć rzadko piekę bo za dużo ich jem;)
Lis 01.10.2016 13:38
Bardzo apetyczne)
Babeczka35 01.10.2016 13:34
Bardzo polecam:)
Konczi 01.10.2016 13:28
lubię cebularze
Franciszek 01.10.2016 12:17
dobre cebularze
RenataZ-et 01.10.2016 12:09
bardzo lubię takie cebularze :)
UrszulaS 01.10.2016 10:49
Uwielbiam
MonikaW 01.10.2016 10:42
dodaję do księgi :)
Babeczka35 01.10.2016 10:25
Dziękuję:)
tobi1989 01.10.2016 09:55
Fajny przepis :)
Małgorzata92 01.10.2016 09:01
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak