Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowo-piernikowa panna cotta

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczne, delikatna panna cotta! Ten korzenny smak, w połączeniu z kawą - po prostu obłęd. Deser idealny w zimowe dni!

Składniki:

Warstwa kawowo-piernikowa:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 łyżeczki
gorąca woda 130 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek
cukier 2 łyżeczki

Warstwa kawowo-śmietanowa:

śmietana 30% 330 mililitrów
mleko 3,2% 300 mililitrów
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
likier kawowy 25 mililitrów
laska wanilii 1 sztuka
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 listki

Dekoracja:

pierniczki mielone
sos karmelowy
orzechy posiekane

Porada

Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery. Zapraszam na moją wersję kawowej panny cotty.

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo-piernikowa panna cotta

Kawowo-piernikowa panna cotta to podobnie jak jej tradycyjny odpowiednik jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatek pierniczków i kawowej galaretki sprawia, że deser ten jest bardzo oryginalny w smaku i pięknie prezentuje się na talerzu. Jest aksamitny w swojej strukturze, którą przełamują kawałki drobno posiekanych orzechów.

 

Kroki postępowania

1

Warstwa kawowo-piernikowa:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 1 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
2
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 2 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
3

Warstwa śmietanowo-kawowa:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy .

Krok 3 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
4
Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego!
Krok 4 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto

Jeśli zaciekawił Was przepis na kawowo-piernikową panna cottę, koniecznie sprawdźcie więcej przepisów z korzenną nutą. Znajdziecie je w zakładce ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.12.2017 21:53
PYSZNY DESEREK KUSI SMAKIEM I WYGLĄDEM;)
Ada-Gaba 07.12.2016 20:07
znakomity deserek
noninka77 30.09.2016 17:12
Bajeczny :)
Ewelina1991 30.09.2016 16:45
wspaniały deser!!
Wiktoria29 30.09.2016 15:43
łał, ale przepysznie wygląda
Pobitegarybarbary 30.09.2016 14:44
Piernik..... już czuję nadchodzące święta. Jako że to miły czas to i patrzenie na to ciasto to czysta przyjemność:)
Alex_M 30.09.2016 13:50
pyszności :)
Patrycja33 30.09.2016 12:39
rewelacja! pieknie wyglada :-)
wyattearp 30.09.2016 11:45
wspaniale wygląda
2milutka 30.09.2016 11:14
przepraszam :D
ben-ka 30.09.2016 10:58
Takie rarytasy od samego rana...nie masz litości nade mną:)
sezamek 30.09.2016 10:57
Pyszne, bardzo :)
Wacław 30.09.2016 10:51
wspaniały deser,deser na 5 :-)
Konczi 30.09.2016 10:27
Pysznie wygląda :) Wpraszam się na nią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak