Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z jajem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Szpinak

szpinak świeży 250 g
czosnek ząbki 2 szt
cebula 1 szt
śmietana 12% 3 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
masło

puree ziemniaczane

ziemniaki 8 szt
śmietana 12% 3 łyżki
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

dodatkowo

jajko 4 szt
pomidorki koktajlowe
koperek

Porada

Idealna potrawa na piątkowy obiad :).

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z jajem

Ziemniaki obrać i ugotować.
Na odrobinie masła podsmażyć posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili szpinak. Dusić pod przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 30.09.2016 13:35
Przepyszna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak