Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dorsza

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 0,5 kg
brokuł 30 dag
papryka czerwona 1 szt
koperek 2 gałązki
śmietana 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 szt
ser żółty 15 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dorsza

Kroki postępowania

1
Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać. Zalać zimną wodą dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, nastawić na gaz. Od momentu zagotowania wody gotować 5 minut. Odcedzić. Przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Krok 1 - Zapiekanka z dorsza foto
2
Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do ryb, pozostawić minimum 30 minut do zamarynowania w lodówce. Po upływie tego czasu przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego. Włączyć piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
Krok 2 - Zapiekanka z dorsza foto
3
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w plasterki. Układać paprykę pomiędzy fileta w wolne miejsca. Umyć i pokroić koperek. Posypać filety. Brokuła wyłożyć do naczynia, tak by pokrywał dokładnie każdy kawałek dorsza. Posypać całość pieprzem mielonym.
Krok 3 - Zapiekanka z dorsza foto
4
Roztrzepać jajka z mlekiem i śmietaną. Dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dodać szczyptę soli i pieprzu.
Krok 4 - Zapiekanka z dorsza foto
5
Przygotowaną rybę z warzywami zalewamy powstała masą. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Zapiekanka z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 30.09.2016 07:41
bardzo lubię
agnieszka214 30.09.2016 06:49
Pyszne połączenie składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak