Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki z budyniem na kruchym cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka tortowa 600 g.
cukier puder 160 g.
masło 250 g.
żółtko jajek 5 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól mała szczypta

Budyń

mleko 1 l.
masło 1 łyżka
cukier 160 g.
cukier waniliowy 1 opak.
budyń waniliowy 2 opak.bez cukru
budyń śmietankowy 1 opak.bez cukru

Owoce

śliwki węgierki 700 g.
cynamon Prymat 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki z budyniem na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól i małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
2
Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Krok 2 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
3
Większą część ciasta wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
4
Następnie 3/4 litra mleka doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem i cukrem pudrem oraz masłem. Proszki budyniowe przesiewamy do naczynia i zalewamy je pozostałym zimnym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Krok 4 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
5
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Układamy je na cieście blisko siebie przecięciem do góry. Posypujemy cynamonem Prymat. Zalewamy ciepłym budyniem.
Krok 5 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
6
Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostałą zmrożoną część ciasta.
Krok 6 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto
7
Pieczemy w temp.180 st.C. przez ok. 50 minut aż do zarumienienia się ciasta. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Śliwki z budyniem na kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 29.09.2016 21:38
Pyszne to ciasto
Renata9 29.09.2016 21:22
Fajne ciacho
halina17 29.09.2016 19:31
Dobre ciasto.
IZABELA29 29.09.2016 18:55
Pysznie wygląda
Marta1986 29.09.2016 18:08
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak