Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do chleba mieszany 300 g
woda ciepła 250 g
miód płynny 2 łyżki
sól 10-12 g
mąka pszenna 300 g
mąka żytnia typ 720 100 g
mąka owsiana 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą

Kroki postępowania

1
Aktywny zakwas (dokarmiony kilka godzin wcześniej) połączyć z miodem w misie robota.
Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
2
Dolać ciepłą wodę i dodać sól. Przemieszać niezbyt dokładnie, aby tylko sól się namoczyła i rozprowadziła w zakwasie.
Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
3
Wsypać odważone mąki.
Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
4
Włączyć robot na 2-3 minuty, aby tylko połączył składniki sypkie z płynnymi - bez wyrabiania. Nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, aby zakwas zaczął działać.
Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
5
Wyrabiać ciasto przez 5-7 minut robotem lub 15 minut ręcznie. Uformować kulę, obtoczyć w mące i pod ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
6
Na stolnicy posypanej mąką rozgnieść ciasto celem odgazowania i zagnieść ponownie formując podłużny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia nakrywając jakimś dużym naczyniem, aby chleb nie wysychał.
Krok 6 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
7
Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać mąką i naciąć wzdłuż ostrym nożem, aby podczas pieczenia bochenek nie pękał, ale ładnie rósł i rozchylał się na boki.
Krok 7 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto
8
Piec 30 minut w temp. ok. 230-240*C (góra+dół) z miseczką zimnej wody pod blaszką.
Przed krojeniem chleb przestudzić przynajmniej 30 minut.
Krok 8 - Chleb mieszany na zakwasie - z miodem i mąką owsianą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.10.2016 12:02
Ten przepis jest świetny jako baza i często korzystam z niego zmieniając jedynie gatunki mąki oraz dodatki smakowe.
Margo1 02.10.2016 14:07
Fantastyczny chlebuś
olkaaa 29.09.2016 21:13
chętnie spróbuję
Motorek 29.09.2016 15:27
najlepszy domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak