Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus wiśniowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy mus wiśniowy w słoikach na zimę. Tylko 3 składniki wystarczą, aby go przygotować. 

Składniki:

wiśnie bez pestek 2 kilogramy
cukier 0,5-0,7 kilograma
żelfix 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mus wiśniowy

Domowe przetwory z wiśni są pyszne. Dlatego przygotujcie kilka słoiczków tego musu wiśniowego.

- będzie w sam raz do deserów i przekładania ciast,

- przygotujesz go z 3 składników. 

Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem. Pozostawić na kilka godzin aż puszczą sok.
Przełożyć do garnka i zagotować na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia i zblendować.

Ponownie zagotować z dodatkiem żelfixu.

Gorący mus przełożyć do słoiczków i zakręcić. Pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.

Macie ulubione przetwory z owoców bez których nie wyobrażacie sobie zimy? Do Waszych ulubionych zbiorów polecam przygotować również ten mus wiśniowy. Nie jest czasochłonny, a za to bardzo pyszny. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 30.09.2016 01:15
Uwielbiam wiśnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak