bajkowy tort

bajkowy tort

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    ¾ szklanki
  • brzoskwinie

    1 puszka
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • kwasek cytrynowy

    ¼ łyżeczki
  • śmietana piątnica 36%

    7 op. (200ml/1op)
  • cukier puder

    10 łyżek
  • śmietan fix

    7 opakowań
  • czekolada w proszku

    4 łyżki
  • pianki różowo - białe

    4 opakowania małe
  • woda letnia

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 kg
  • wódka

    ½ szklanki
  • dekoracja

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie z białek ubić sztywna piane dodając cukier. Ubijać dalej, po chwili dodać żółtka miksując jeszcze przez pare minut. Następnie delikatnie mieszając w ósemki dosypywać mąkę przesiana przez sitko. Tortownice wysmarować margaryną i posypać kaszką manną. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec prze około 40-45 minut w temp. Około 180st. C.

Poncz: sok z brzoskwiń zmieszać ze szklanką wody, połową szklanki wódki, 2 łyżeczkami cukru oraz kwaskiem cytrynowym(szczypta).

Masa I: 4 opakowania śmietany Piątnicy 36% przełożyć do pojemnika wsypać 6 łyżek cukru pudru wymieszać – zmiksować po chwili dodać 4 śmietan fixy. Dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać i schować do lodówki.

Masa II: 3 opakowania śmietany Piątnicy 36% przełożyć do pojemnika wsypać 4 łyżki cukru pudru oraz 4 łyżki czekolady rozpuszczalnej zmiksować po chwili dodać 3 śmietan fixy.

Polewa: 4 paczki pianek różowo-białych rozpuścić w kąpieli wodnej w 3 łyżkach wody. Podczas rozpuszczania dosypywać 0,5kg cukru pudru. Gdy wszystko się rozpuści zacząć ugniatać jak ciasto, stopniowo dodając kolejne 0,5kg cukru pudru gdy ciasto przestania się lepić posypać blat cukrem pudrem i masę rozwałkować na grubość około 4 mm.

Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej gdyż trzeba nasączyć ponczem i odstawi na dobre pare godzin Ciasto przekroić na cztery części. Każdą z nich polej ponczem. Odstaw na kilka godzin (można układać jedną część na drugiej).
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobne kawałeczki.
Pierwszą część ułożyć na tortownicy lub paterę na której będzie już stał tort. Posmaruj ją żurawiną następnie nałóż połowę bitej śmietany z brzoskwiniami. Przykryj i lekko dociśnij drugą częścią biszkoptu. Teraz wyłóż cała masę z czekoladą rozpuszczalną. Nałóż i lekko dociśnij 3 krążek, przesmaruj żurawiną, wyłóż i rozprowadź resztę bitej śmietany z brzoskwiniami. Przykryj ostatnią warstwą biszkopta też lekko dociskając. Nałóż rozwałkowaną masę z pianek. Za długie końce przyciąć na wysokość torta ozdobnymi nożyczkami lub nożem. Udekorować i wstawić do lodówki. Ja kupiłam specjalną ozdobę na tort z okazji roczku ze świeczką „niekapką”, ozdobne stokrotki oraz perełki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa

26.02.2011 21:18
pysznie

iknkirke

11.02.2011 13:29
Piękny tort

Ines

26.12.2010 15:18
pięknie wygląda :)

Kate131

03.09.2010 08:54
rzeczywiscie bajkowy

christopher1

27.08.2010 13:43
Śliczne wygląda

aguus

27.08.2010 09:29
Pychota

Nina7

26.08.2010 06:43
Trzeba się napracować przy takim torcie.... A efekt: coś pięknego:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat