Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa z groszkiem ptysiowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miąższ z dyni 500 g
ziemniaki 2 szt
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
porcja rosołowa 200 g
woda 2 litry
seler 1/2 szt
por (biała część) 1/2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta do smaku
natka pietruszki 1/2 pęczka
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa z groszkiem ptysiowym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Dynię obrać ze skórki i pokroić na półksiężyce , później w kostkę .
Krok 1 - Dyniowa z groszkiem ptysiowym foto
2
Ugotować wywarz z porcji rosołowej , dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i jarzyny ,gotować na wolnym ogniu ,posolić .
Krok 2 - Dyniowa z groszkiem ptysiowym foto
3
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek .Dodać pokrojoną dynię i razem podsmażyć do miękkości , Podlać mlekiem ,zagotować i przelać zawartość patelni do ziemniaków z jarzynami .
Krok 3 - Dyniowa z groszkiem ptysiowym foto
4
Zmiksować całość ,przyprawić solą i pieprzem do smaku .
Krok 4 - Dyniowa z groszkiem ptysiowym foto
5
Rozlewa na talerze i podawać z groszkiem ptysiowym .
Krok 5 - Dyniowa z groszkiem ptysiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak