Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki pod pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka kukurydziana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
masło 50 gram
jajko 1
mleko 1/4 szklanki
cynamon 1 szczypta
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śliwki węgierki 15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki pod pierzynką

Śliwki umyj i usuń pestki, przełóż do miski. Do śliwek dodaj mąkę kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru,skórkę z pomarańczy i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Śliwki przełóż do foremek wysmarowanych masłem.
W niedużej misce wymieszaj pozostały cukier wraz z proszkiem do pieczenia,solą i mąką pszenną. Dodaj masło i wymieszaj mikserem.Dodaj mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na śliwki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pobitegarybarbary 28.09.2016 14:27
I śliwki i kruszonka. Nie ma chyba nic lepszego:)
Babeczka35 28.09.2016 07:35
Uwielbiam takie desery.
adelajda 27.09.2016 17:25
lubię ten deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak