Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z marcepanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 30 dag
woda zimna 5 łyżek
sól 1 szczypta
marcepan 10 dag
migdały zmielone 20 dag
jajko 2 szt.
cukier 15 dag
żurawina suszona 20 dag
płatki migdałowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z marcepanem

20 dag mąki, 10 dag masła, wodę i sól wkładamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Formę (18cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.09.2016 16:44
na pewno pyszne
ben-ka 26.09.2016 16:10
Chętnie bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak