Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kotleciki

Pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
jogurt naturalny 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Panierka

krakersy 60 gram

Dodatkowo

olej

Porada

Jogurt można zastąpić śmietaną lub maślanką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej)

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki.
Następnie mięso przełożyć do miski.
Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto
2
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (u mnie zazwyczaj stoi około 12 h).
Krok 2 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto
3
Po tym czasie w blenderze zmielić (nie na pył) krakersy.
Krok 3 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto
4
Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem.
Krok 4 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto
5
Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 5 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto
6
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
(Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę - aby było zarumienione. W piekarnikach elektrycznych polecam opcję góra-dół.)
Krok 6 - Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 24.04.2017 13:46
Bardzo smaczna propozycja
gusia1000 02.02.2017 23:54
Syte jedzenie.
Diana Rusiłowicz 29.09.2016 01:17
Dziękuję :)
Margo1 28.09.2016 18:41
Fantastyczny przepis
Diana Rusiłowicz 27.09.2016 00:53
Polecam jogurt lub śmietanę :)
Barbara13 26.09.2016 22:07
ciekawa panierka
MagdalenaIC 26.09.2016 22:02
Pyszny obiadek
Bernadeta1 26.09.2016 21:21
pyszny obiadek z takim mięskiem
wyattearp 26.09.2016 20:49
Uwielbiam takiego kurczaczka
ben-ka 26.09.2016 16:11
Podoba mi się pomysł.
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:49
Robiłam kiedyś w krakersach. Moczyło się kurczaka w maślance. Osobiście denerwował mnie ten posmak maślanki. Tu jest fajna alternatywa dla marynaty:)
Joanna Kryla 26.09.2016 13:57
Pyszności, aż chce się jeść:)
Futka 26.09.2016 13:46
Świetny i bardzo smakowity kurczak :) Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak