Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos karmelowy

cukier 1 szklanka
woda 1/4 szklanki
Śmietanka kokosowa 150 g
masło 50 g
syrop kokosowy 20 ml

Jabłka w cieście

mąka pszenna 60 g
mleko 1/4 szklanki
jajko 1
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jabłko kwaśne 2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym

Sos karmelowy:
Cukier z wodą umieścić w garnuszku. Na największej mocy palnika gotować do momentu aż cukier zbrązowieje (nie mieszać). Następnie całość zalać śmietanką kokosową, mieszać do momentu aż sos będzie gładki, na koniec dodać masło i syrop kokosowy. Gotowy przelać do słoiczka, ostudzić, chłodzić w lodówce.
Jabłka w cieście:
Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce.

Jabłka umyć obrać pokroić w grube plastry, wyciąć środek z pestkami.

na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 08.10.2016 08:59
Sosik świetny, taki też lubię :)
Patrycja33 03.10.2016 09:58
mmm karmel i kokos pycha!
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:50
Fajne danie. W sam raz, teraz kiedy jest taki wysyp jabłek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak