Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle w lekkiej zalewie miodowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta dowolna ilość
ogórki świeże dowolna ilość
papryka czerwona dowolna ilość
czosnek ząbki po 1-2 na słoik
papryczka chili do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 kulki na słoik
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt. na słoik
miód sztuczny 1 łyżka na słoik
cukier 2/3 szkl.
sól do smaku
ocet 10 % 1/2 szkl.
woda 3 szkl.
koper świeży

Porada

Do tej marynaty celowo użyłam sztucznego miodu, ponieważ zależało mi najbardziej na nadaniu marynowanym warzywom mocnego miodowego aromatu, którego prawdziwy miód nie posiada w tak dużym natężeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle w lekkiej zalewie miodowej

Zagotować wodę z octem i cukrem, posolić do smaku.
W dużych słoikach (700-900ml) układać warstwami ogórki i cukinię pokrojone w słupki razem ze skórkami oraz paprykę pokrojoną w paski.
Między warzywa włożyć grubo pokrojone ząbki czosnku, łodyżki koperku, po jednym liściu laurowym i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Na wierzchu ułożyć przekrojoną małą papryczkę chili (użyłam marynowanej), wlać po łyżce sztucznego miodu i całość dopełnić gorącą marynatą.

Słoiki zakręcić i zapasteryzować niezbyt długo, żeby warzywa pozostały chrupiące. Wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia.

Pikle nadają się do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Im dłużej będą się marynowały, tym staną się smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 26.09.2016 07:41
jakie fajne pikle
Mniam 25.09.2016 22:36
Warzywa przepięknie wyglądają w tych słoikach.
Mama niejadka 25.09.2016 20:19
Pyszne przetwory
miffiss 25.09.2016 19:56
smaczny przepis ;]
KORAL 25.09.2016 19:46
Smaczne zapasy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak