Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt pistacjowy

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanka
pistacje 15 dag-nie solone!
olej 120 ml
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cytryna 1 sztuka

Warstwa jabłkowa

jabłka winne 80 dag
galaretka agrestowa 2 sztuki
cukier 2 łyżki
woda 1/2 szklanki

Krem czekoladowy

śmietana 30% 1/2 litra
czekolada gorzka 1 tabliczka
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 2 łyżki

Dekoracja

orzechy włoskie siekane
pistacje posiekane
polewa czekoladowa
kwiatki cukrowe

Porada

Typowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy.Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej. Wymieszać.Surowe pistacje zmielić drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy foto
2
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krok 2 - Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy foto
3
Krem Czekoladowy: Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu.
Krok 3 - Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy foto
4
Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 4 - Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy foto
5
Złożenie: Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami. Tort chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 16.06.2017 17:14
Cudowny i niezwykle apetyczny torcik
Patrycja33 30.09.2016 13:28
torta z pistacji jeszcze nie jadłam, ale pistacje uwielbiam, wiec z pewnością by mi posmakował:-) a wygląda obłędnie :-)
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:52
Pistacje i jabłka? Bardzo ciekawe połączenie. Ciasto bardzo kusi wyglądem:)
gusia1000 26.09.2016 02:15
ładny i smaczny.
benka 25.09.2016 20:26
Super torcik, przepiękny :)
KORAL 25.09.2016 19:47
Pięknie wygląda, musi smakować :)
mirosława4 25.09.2016 18:41
bardzo efektowny , zapewne tak samo smakuje jak wygląda :)
Beatris 25.09.2016 17:07
Ślicznie wygląda :)
mysza75 25.09.2016 16:39
piękny torcik
RenataZ-et 25.09.2016 16:21
wygląda super!
cukiereczek 25.09.2016 16:17
Jestem oczarowana PIĘKNY
Renataj 25.09.2016 16:14
Apetyczny torcik i piękna dekoracja:)
ania2610 25.09.2016 16:12
przepiękny i przeapetyczny :)
pestka 25.09.2016 15:22
bardzo smacznie wygląda
adelajda 25.09.2016 15:18
śliczny torcik
Wiktoria29 25.09.2016 14:49
ciekawy przepis
anka1988 25.09.2016 14:48
cudny torcik
agnieszka214 25.09.2016 14:08
Ładnie wygląda super
Futka 25.09.2016 13:20
Cudowny i niezwykle apetyczny torcik :)
jagoda5913 25.09.2016 13:01
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak