Salceson Eli

Salceson Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łeb świński

    1 sztuka
  • ozorki wieprzowe

    4 sztuki
  • Kucharek - uniwersalna

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • liście laurowe Prymat

    4 sztuki
  • czosnek świeży-według gustu

  • gorący wywar z ozorków

    1.5 szklanki
  • żelatyna

  • ziele angielskie całe

    6 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łeb i ozorki gotować do miękkości z zielem angielskim,liściem laurowym i kucharkiem.Wyjąć i ostudzić.Ozorki obrać ze skóry i pokroić na grube półplastry.Z łba wyjąć mięso.Do pokrojonego mięsa dodać ozorki,sól,pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek.W gorącym wywarze(1i1/2 szklanki)rozpuścić żelatynę,przestudzić,wlać do reszty składnikówi dokładnie wymieszać.Włożyć do woreczka,do szynkowara,dokładnie ugnieść,zawiązać woreczek,przycisnąć sprężyną,zakręcić i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

29.05.2011 18:20
rewelacja, polecam!!!!

ewelina/bunia

20.05.2011 10:01
pyszny na 100%

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat