Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łeb świński 1 sztuka
ozorki wieprzowe 4 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
czosnek świeży-według gustu
gorący wywar z ozorków 1.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson Eli

Łeb i ozorki gotować do miękkości z zielem angielskim,liściem laurowym i kucharkiem.Wyjąć i ostudzić.Ozorki obrać ze skóry i pokroić na grube półplastry.Z łba wyjąć mięso.Do pokrojonego mięsa dodać ozorki,sól,pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek.W gorącym wywarze(1i1/2 szklanki)rozpuścić żelatynę,przestudzić,wlać do reszty składnikówi dokładnie wymieszać.Włożyć do woreczka,do szynkowara,dokładnie ugnieść,zawiązać woreczek,przycisnąć sprężyną,zakręcić i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 29.05.2011 18:20
rewelacja, polecam!!!!
ewelina/bunia 20.05.2011 10:01
pyszny na 100%

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak