Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 1/8 l letniej wody.
W mące robimy zagłębienie, wlewamy płyn, zarabiamy rozczyn. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie ziarna.
Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100 %, dodajemy sól, zarabiamy ciasto dolewając wodę. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki, wtedy dodajemy wszystkie ziarna. Ciasto odsawiamy do wyrośnięcia.
Blachy smarujemy olejem, spód posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasta podzielić na dwie części ( u mnie nierówne), każdą wyrabiamy na lekko opruszonym blacie i uformować bochenki podwijając brzegi pod spód.
Wyłożyć na blachy, posypać sezamem, słonecznikiem, odrobiną siemienia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec nagrzać do min. 200 C.
Chlebki posmarować rozmąconym białkiem z odrobiną soli i miodu.
Pieczemy do przyrumienienia ok. 60 minut.Studzimy na kratce.
Smacznego.