Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda 1 l
drożdże 10 dag
sól 3 płaskie łyżeczki
cukier 2 płaskie łyżeczki
pestki słonecznika
siemię lniane
sezam
soja ok. 3/4 szklanki ( ugotowana)
białko do smarowania
miód płynny do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

Mąkę przesiewamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 1/8 l letniej wody.
W mące robimy zagłębienie, wlewamy płyn, zarabiamy rozczyn. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie ziarna.
Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100 %, dodajemy sól, zarabiamy ciasto dolewając wodę. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki, wtedy dodajemy wszystkie ziarna. Ciasto odsawiamy do wyrośnięcia.
Blachy smarujemy olejem, spód posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasta podzielić na dwie części ( u mnie nierówne), każdą wyrabiamy na lekko opruszonym blacie i uformować bochenki podwijając brzegi pod spód.
Wyłożyć na blachy, posypać sezamem, słonecznikiem, odrobiną siemienia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec nagrzać do min. 200 C.
Chlebki posmarować rozmąconym białkiem z odrobiną soli i miodu.
Pieczemy do przyrumienienia ok. 60 minut.Studzimy na kratce.
Smacznego.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 23.09.2016 20:58
Wygląda wprost bajecznie
KORAL 23.09.2016 20:30
Robiłam pierwszy raz, nie ukrywam że przy wskazówkach cioci i w jej piecu, ale wyszedł bardzo smaczny. Teraz widzę że już pomieszałam, ziarna i smarowanie białkiem były po ostatnim wyrośnięciu ciasta. Zawsze coś pokręcę :))
ben-ka 23.09.2016 14:18
Jaki ładny chlebek !
ania2610 23.09.2016 14:01
wspaniały, wyszedł idealnie :)
Habibi 23.09.2016 13:01
bardzo lubię ziarniste pieczywo :) a u mnie dziś chlebek pszenno-żytni na zakwasie :)
Joanna Kryla 23.09.2016 11:56
Pyszne i zdrowe pieczywo, do tego to co ja lubię-mnóstwo ziarenek:)
Mniam 23.09.2016 10:39
Wygląda idealnie! Aż chciałabym spróbować.
Iwusia 22.09.2016 23:18
nie ma jak domowe wypieki
Wiktoria29 22.09.2016 21:32
pięknie wwygląda
MAR3STA 22.09.2016 21:22
pyszne domowe pieczywo
norweska20 22.09.2016 21:10
apetyczny wypiek
Janina 22.09.2016 20:51
Pyszny chlebek;))
ilka01 22.09.2016 20:49
uwielbiam domowy chlebek
Renata9 22.09.2016 20:25
Smaczny chlebuś
IKrakowianka 22.09.2016 20:13
bardzo fajny chlebek
Beatris 22.09.2016 19:55
Wspaniały domowy chlebek :)
benka 22.09.2016 19:34
domowy najlepszy i ta złocista skórka-pycha
Motorek 22.09.2016 19:29
najlepszy domowy
Marta1986 22.09.2016 19:15
pyszne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak