Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arroz con leche

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1200 ml
ryż 200 ml
cukier 2 łyżeczki
cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki lub laska wanilii
Cynamon cały Prymat 1/2 kory
skórka cytrynowa 1 dużej cyrtyny
sól szczypta
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Arroz con leche

Kroki postępowania

1
Mleko gotujemy z cukrem, otartą skórką z połowy cytryny i cukrem waniliowym lub laską wanilii.
Na wrzące mleko wsypujemy ryż i wkładamy korę cynamonu. Gotyjemy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Nie przykrywamy saganka.
Krok 1 - Arroz con leche foto
2
Gdy ryż zgęstnieje i będzie miękki i kleisty, wyjmujemy korę cynamonową.
Polowę ryżu przekładamy do dwóch pucharków, posypujemy mielonym cynamonem i startą skórką cytrynową.
Krok 2 - Arroz con leche foto
3
Na to nakładamy drugą połowę ryżu. Wierzch znów posypujemy mielonym cynamonem i startą skórką cytrynową.
Podajemy na ciepło.
Smacznego.
Krok 3 - Arroz con leche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 30.09.2016 21:42
pyszny deserek, lubie takie deserki na sniadanie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak